Descrierea imaginii
The image represents the front facade of the Saint Iosift cathedral in Bucharest, it is
Imaginea prezintă frontal catedrala Sfântul Iosif, ca o clădire masivă din cărămidă, cu turn central.
Corpul construcției este mărginit de două coloane înguste, înalte, terminate cu un vârf ascuțit, triunghiular.
Aceleași lucru se aplică și pentru turnul central, încadrat de coloane și terminat, în partea superioară, cu o fațadă gotică în formă de triunghi, sub care este reprezentată o rozetă sau un vitraliu din stică colorată în formă de floare cu multe petale dispuse în jurul unui cerc.
În vârful fiecărei coloane și în mijloc, sus, sunt situate cruci.
La baza catedralei, în centru, se află intrarea principala redată printr-o poartă grea încheiată cu arc frânt, precum cere stilul arhitectural gotic.
Date istorice
Construcția Catedralei Sfântul Iosif a început în anul 1873 sub coordonarea arhitectului Friederich von Schmidt din Viena, cel care avea să redacteze proiectului noului edificiu religios, și la inițiativa episcopului Ignazio Paoli. După doi ani, în 1875, avea să fie pusă piatra de temelie. Potrivit istoricului oficial al catedralei, lucrările aveau să fie întrerupte în timpul războiului din 1877-1878, în urma căruia România și-a câștigat independența. Aveau să fie reluate în 1880, fiind terminate în 1883. Catedrala a fost inaugurată oficial la 15 februarie 1884 în prezența personalităților vremii, printre care Ion C. Brătianu, prim-ministru, și alți înalți oficiali ai statului român, dar și religioși [Bibliografie 1].
Rolul cel mai important în ridicarea acestei catedrale l-a avut Ignazio Paoli, episcop administrator apostolic al Vicariatului Vlahiei din 1870, descris pe website-ul oficial drept „omul providențial care a avut ideea construirii Catedralei Sf. Iosif”. După ce a cumpărat terenul pe care avea să ridicată catedrala în anii 1872-1873, a strâns fondurile necesare pentru lucrările de construcție propriu-zise de la membrii congregației din București, personalități ale epocii, precum și de la „binefăcători din străinătate, cunoscuți sau prieteni ai” săi. Catedrala este construită în stil romanic cu elemente gotice, având 40 metri lungime și 22 lățime [Bibliografie 3].
Despre catedrală merită evidențiate și următoarele aspecte. Altarul mare a fost executat la Roma din marmură albă de Camorra, de unde a fost adus apoi în București, iar tâmplăria a fost făcută în Brașov de către Ioan Pongratz. Vitraliile catedralei, distruse în urma bombardamentului aliat asupra Bucureștiului din 4 aprilie 1944, au fost realizate de către firma Mayer din München, iar picturile de către pictorii Georg Roder și Fr. Elsner [Biblografie 4]. Totodată, în catedrală se afla una dintre cele mai performante orgi din România. Potrivit unei descrieri oficiale, orga actuală a fost construită în 1930 de către firma Wegenstein din Timișoara, fiind „acționată de un sistem pneumatic electric, are 3 claviaturi, 3375 de fluiere, 54 registre principale și alte 36 registre auxiliare” [Bibliografie 5].
În prima parte a anilor 2000, catedrala s-a aflat în mijlocul unui scandal ca urmare a intenției dezvoltatorului imobiliar Millennium Building Development (MBD) de a construi în aproprierea edificiului religios o clădire de birouri, intitulată Cathedral Plaza, ceea ce a generat ample proteste ale societății civile, precum și un proces între reprezentanții catedralei și cei ai MBD, în urma căruia avea să arate în justiție că această clădire a fost construită ilegal [Bibliografie 6].
Bibliografie
- ***, Catedrala Sfântul Iosif. Scurt istoric, accesibil online la adresa https://www.catedralasfantuliosif.ro/istoric/scurt-istoric/ [23 februarie 2019].
- ***, Catedrala Sfântul Iosif. Date istorice importante, accesibil online la adresa https://www.catedralasfantuliosif.ro/istoric/date-istorice-importante/ [23 februarie 2019].
- Catedrala Sfântul Iosif. Scurt istoric…, ***, Catedrala Sfântul Iosif¸accesibil online la adresa https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/catedrala-sfantul-iosif-67553.html [23 februarie 2019].
- Ibidem.
- Catedrala Sfântul Iosif…
- Mai multe informații despre acest scandal pot fi consultate la adresa https://www.catedralasfantuliosif.ro/cronologia-evenimentelor/ [23 februarie 2019].
Descarcă imaginea
Fațada catedralei: https://tactileimages.org/wp-content/uploads/2019/02/36._Fatada_catedrala_sf_Iosif.png
Planul catedralei: https://tactileimages.org/wp-content/uploads/2019/02/Plan-catedrala-Sfantul-Iosif-21-feb-01-212×300.png