Descrierea imaginii

Este un bărbat de vârsta a doua, cu pălărie, sprâncene arcuite și redate pline în relief, nas bombat, buze subțiri, îmbrăcat în costum.
Poartă pe cap o pălărie cu bor scurt dar înaltă, aproape conică, reprezentată prin textură de linii oblice, întrerupe.
Sacoul este redat prin textură ondulată și purtat peste cămașa evidențiată prin textură de linii oblice și paralele.
De gulerul reprezentat prin textură cu pătrate îngroșate, este prinsă cravata evidențiată cu linii paralele și orizontale.

Date istorice

Traian Popovici (n. 17 octombrie 1892 – d. 4 iunie 1946) a fost un poet, jurist și avocat român care a îndeplinit funcția de primar al orașului Cernăuți în timpul celui de-al doilea război mondial. Născut într-o familie de preoți ortodocși români în satul Rușii-Mănăstioara din Bucovina, pe atunci ducat aflat sub stăpânire austro-ungară, Traian Popovici a urmat cursurile gimnaziale la Suceava între anii 1903-1911, iar apoi a absolvit studii universitare de drept la Universitatea din Cernăuți (1919), unde ulterior și-a obținut și doctoratul Bibliografie 1. În perioada interbelică a profesat avocatura în Cernăuți. La data de 1 august 1941, după cucerirea Basarabiei și a Bucovinei de nord de către armatele române și germane, la sugestia generalului Ion Antonescu guvernatorul militar al Bucovinei, colonelul Alexandru Rioșanu, l-a numit pe Traian Popovici în funcția de primar al orașului Cernăuți cu toate că inițial Popovici refuzase propunerea. În cadrul unei discuții pe care cei doi au avut-o câteva zile mai târziu, Rioșanu i-a comunicat lui Popovici decizia autorităților de a construi un ghetou pentru populația evreiască din oraș, însă acesta s-a opus vehement măsurii.
Mai târziu, la data de 10 octombrie, generalul Corneliu Calotescu, noul guvernator militar al provinciei, a ordonat deportarea în Transnistria a tuturor celor 50.000 de evrei din Cernăuți și internarea lor într-un ghetou care urma a fi ridicat în perimetrul cartierului evreiesc din oraș. Traian Popovici a argumentat împotriva unei asemenea decizii, încercând să îl influențeze pe însuși Ion Antonescu în acest sens. La data de 15 octombrie, Antonescu și-a dat acordul pentru o exceptare de la deportări pentru un număr de până la 20.000 de evrei, însă ulterior Traian Popovici a emis, în numele primăriei, autorizații suplimentare de exceptare, ceea ce a permis unui mare număr de evrei să evite o soartă tragică Bibliografie 2. În primăvara anului 1942, după numai 10 luni de mandat, primarul Traian Popovici a fost destituit și relocat în București. După încheierea războiului și-a redactat memoriile, intitulate Spovedania unei conștiințe, lucrare în cuprinsul căreia a evocat tragedia evreilor din Bucovina, pe care a calificat-o drept barbarie Bibliografie 3.
A murit în vara anului 1946, fiind înmormântat în curtea unei biserici din județul Suceava. În anul 1969, în cadrul unei ceremonii oficiale, statul Israel i-a conferit postum distincția Drept între popoare, titlu care se acordă ne-evreilor care au făcut eforturi pentru a-i salva pe evrei de la Holocaust în timpul celui de-al doilea război mondial. A fost primul român care a primit această distincție Bibliografie 4.
Bibliografie
1. „Traian Popovici and the Jews of Czernowitz”, articol disponibil online la adresa: https://www.jewishvirtuallibrary.org/traian-popovici-and-the-jews-of-czernowitz, accesat în data de 05.12.2018.
2. Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului în România, Raport Final, Iași, Ed. Polirom, 2004, p. 294.
3. Traian Popovici, Spovedania/Testimony, București, Fundația Dr. W. Filderman, 2002.
4. „The Insurgent Mayor”, articol disponibil la adresa: https://www.yadvashem.org/righteous/stories/popovici.html, accesat în data de 05.12.2018.

Descarcă imaginea

https://tactileimages.org/wp-content/uploads/2019/01/opovici-C196131r196131van_Alexandra_2.png