Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Murfatlar)
__TOC__

Descrierea imaginii

Este un bărbat de peste 50 de ani, cu chelie, sprâncene stufoase, nas lung și ascuțit în vârf, ploape coborâte, maxilar proeminent, îmbrăcat în costum.
Textura aglomerată de x-uri mici este reprezentată de părul tuns scurt, lateral.
Sacoul clasic este evidențiat prin textură ondulată, iar cămașa prin pătrate pline în relief.
Poartă cravată redată plină în relief.

Date istorice

Traian Băsescu, președinte al României între 2004 și 2014, s-a născut la 4 noiembrie 1951 în Basarabi, județul Constanța. După absolvirea Facultății de Navigație, secția Comercială, a Institutului de Marină Civilă „Mircea cel Bătrân” din Constanța, a fost între 1976 și 1981 ofițer de marină, iar începând din 1981 comandant de cursă lungă al navelor Argeș, Crișana și Biruința Bibliografie 1. În 1987, a fost numit șef al Agenției Navrom din Anvers, Belgia, deținând această funcție până în noiembrie 1989. La această dată a fost numit director general al Inspectoratului de Stat pentru Navigație Civilă din Ministerul Transporturilor Bibliografie 2.
Perioada petrecută la Anvers este unul dintre episoadele cel mai intens discutate din biografia fostului președinte al României. Într-o lucrare publicată în 2012, Marius Oprea s-a oprit asupra acestui moment încețoșat din biografia lui Traian Băsescu. În cartea sa, istoricul menționează mai multe documente ale fostei Securității care ar indica faptul că fostul comandant de cursă lungă ar fi fost colaborator al Securității. Potrivit lui Marius Oprea, prima relație a lui Traian Băsescu cu Securitatea ar data din perioada studiilor universitare, interval de timp în care a fost colaborator al Direcției de contrainformații militare Bibliografie 3. Dosarul său de rețea ar fi fost însă distrus după absolvirea studiilor Bibliografie 4. Cunoscutul cercetător al arhivelor fostei Securității mai menționează de asemenea că numele său apare și într-un document intern al Partidul Comunist Român intitulat „Registru cu persoanele din rândul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate” Bibliografie 5.
În 1990 s-a „lansat” în afaceri, deschizându-și o fabrică de înghețată. Va lăsa această afacere pe seama fratelui său Mircea Băsescu, intrând la sfârșitul anului în politică. A fost numit subsecretar de stat și șef al Departamentului de Transport Naval din Ministerul Transporturilor. Ulterior, a fost promovat în funcția de ministru al Transporturilor în guvernul Petre Roman. A ocupat această funcție și în guvernele Theodor Stolojan, Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu Bibliografie 6. Potrivit fostei consiliere prezidențiale Adriana Săftoiu, momentul cel mai spectaculos din această perioadă a fost demisia lui în aprilie 1996 pentru a fi cercetat în dosarul Flota, act ce a produs „niște valuri mediatice” Bibliografie 7. Între 1992 și 2000 a mai fost și deputat de Vaslui în Parlamentul României Bibliografie 8.
În 2000 a fost ales primar al Bucureștiului. În această perioadă, s-a remarcat prin numeroasele distrugeri ale unor tarabe construite ilegal și eutanasierea câinilor maidanezi. Pentru ultima acțiune, a fost criticat de către militanții pentru drepturile animalelor. Printre cei care l-a criticat, s-a aflat și actrița franceză Brigitte Bardot Bibliografie 9. Alte realizări din perioada de primar au fost „linia de metrou ușor 41, reabilitarea liniei 35, contorizarea apartamentelor, modernizarea punctelor termice, iluminatul public, proiectul centrului istoric, staţia de epurare” Bibliografie 10. De asemenea, realizarea pasajului Basarab a fost la origine o inițiativă a sa. Proiectul a fost definitivat în timpul mandatului de primar al lui Adriean Videanu Bibliografie 11.
În perioada în care a fost primar al Bucureștiului, Traian Băsescu s-a impus în 2001 ca lider al Partidului Democrat, învingându-l pe unul dintre populari oameni politici de anii 90: Petre Roman Bibliografie 12. Începând din acest moment, se evidențiază una dintre caracteristicile omului politic Traian Băsescu, anume „cinismul” prin care se va „lepăda de cei care l-au susținut pentru șefia partidului” Bibliografie 13.
În 2004 s-a format ca urmare a intereselor comune și mai puțin a unor compatibilități ideologice, după cum menționează Adrian Săftoiu, Alianța DA Bibliografie 14. Înțelegerea dintre cele două partide prevedea ca PNL să ofere candidatul pentru președinție, iar PD prim-ministru în eventualitatea câștigării alegerilor. Theodor Stolojan, prezidențiabilul alianței, s-a retras din cursa pentru Cotroceni din motive încă nedeslușite pe deplin. Oficial, s-a retras din cauza problemelor de sănătate Bibliografie 15. A fost înlocuit de Traian Băsescu care tocmai câștigase un al doilea mandat de primar al Capitalei. Intrând în turul doi al alegerilor pentru funcția supremă în statul român, Traian Băsescu s-a remarcat în ultima dezbatere televizată dintre el și contracandidatul său, Adrian Năstase. Mizând pe sentimentele anticomuniste ale unui electorat activ, dar nehotărât, a afirmat în emisiune „Măi, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“ Bibliografie 16. A obținut în turul doi 51,2% din voturi, devenind cel de-al treilea președinte al României Bibliografie 17. În 2009 a câștigat un al doilea mandat de președinte, învingându-l de această dată pe Mircea Geoană Bibliografie 18. Cele două mandate de președinte fost caracterizate de două tentative de suspendare a președintelui organizate la inițiativa PNL (2007) și respectiv a USL (2012), tăierile salariilor bugetare, conflictul cu premierul Tăriceanu în primul mandat, criza ostaticilor, dar și neînțelegerile cu proprii săi consilieri care au ales să demisioneze ca urmare a atitudinii președintelui Bibliografie 19. Și-a dorit și a fost un președinte jucător. O altă caracteristică a mandatelor său a fost creșterea interesului României pentru Republica Moldova, sugerând în discuțiile cu omologii săi moldoveni „unirea celor <>” Bibliografie 20.
În timpul primului său mandat de președinte a fost înființată în aprilie 2006, după modelul Comisiei Elie Wiesel, o Comisie prezidențială pentru analiza regimului comunist din România. Condusă de Vladimir Tismăneanu, politolog și profesor universitar de origine română. Comisia a produs un raport istoriografic despre istoria și crimele regimului comunist. După însușirea concluziilor elaborate de către membrii Comisiei, Traian Băsescu a condamnat de la pupitrul Parlamentului regimul comunist ca „ilegitim și criminal” Bibliografie 21. Citirea declarației de condamnare s-a produs într-o atmosferă de circ întreținută de către liderul PRM Corneliu Vadim Tudor. În decembrie 2014, la expirarea celui de-al doilea mandat, s-a reîntors în politică. A candidat pe listele Partidului Mișcarea Populară, fiind ales senator de București Bibliografie 22.

Bibliografie

1. Marius Oprea, Adevărata față a lui Traian Băsescu, București, Jurnalul Național, 2012, p. 11
2. Marius Oprea, Adevărata față a lui Traian Băsescu, București, Jurnalul Național, 2012, p. 12
3. Marius Oprea, Adevărata față a lui Traian Băsescu, București, Jurnalul Național, 2012, p. 16
4. Marius Oprea, Adevărata față a lui Traian Băsescu, București, Jurnalul Național, 2012, p. 159
5. Marius Oprea, Adevărata față a lui Traian Băsescu, București, Jurnalul Național, 2012, p. 140
6. Marius Oprea, Adevărata față a lui Traian Băsescu, București, Jurnalul Național, 2012, p. 13
7. Adriana Săftoiu, op. cit., p. 18.
8. Traian Basescu, accesibil online la adresa http://www.ziare.com/basescu/biografie 2018.
9. V. Brădățeanu, Brigitte Bardot – etalonul frumuseţii provocatoare, accesibil online la adresa http://www.rador.ro/2014/09/28/portret-brigitte-bardot-etalonul-frumusetii-provocatoare/ 2018.
10-12. Traian Basescu, accesibil online la adresa http://www.ziare.com/basescu/biografie 2018.
13-14. Adriana Săftoiu, op. cit., p. 16.
15. Președintele Traian Băsescu, accesibil online la adresa https://www1.agerpres.ro/politica/2013/11/04/presedintele-traian-basescu-implineste-62-de-ani-biografie–10-02-59 2018.
16. Adrian Săftoiu, op. cit., p. 67.
17-18. *** Traian Basescu, accesibil online la adresa http://www.ziare.com/basescu/biografie 2018.
19. Valentina Postelnicu, Traian Băsescu, președintele jucător, părășește corabia „România”, accesibil online la adresa http://www.mediafax.ro/politic/analiza-traian-basescu-presedintele-jucator-paraseste-dupa-un-deceniu-corabia-romania-13731413 2018.
20. Ideea că Băsescu poate deveni preşedintele Moldovei îi SPERIE pe RUȘI, accesibil online la adresa https://www.timpul.md/articol/deutsche-welle-ideea-ca-basescu-poate-deveni-presedintele-moldovei-ii-sperie-pe-rui-46899.html 2018.
21. Discursul președintelui Traian Băsescu http://www.lapunkt.ro/2014/12/18-decembrie-2006-condamnarea-comunismului-in-parlamentul-romaniei/ 2018.
22. Curriculum vitae Traian Băsescu, accesibil online la adresa http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=11&leg=2016&cam=1&pag=0 2018.

Descarcă imaginea

http://imaginitactile.ro/images/5/59/Traian_B%C4%83sescu.png
:Personalităţi
:IV. România Postcomunistă