Marian Munteanu
__TOC__

Descrierea imaginii

Este un bărbat de peste 50 de ani, cu ochii afundați în orbite, păr scurt și barbă, îmbrăcat în costum.
Textura cu x-uri mici și dense reprezintă părul piepănat în părți și barba scurtă.
Textura ondulată reprezintă sacoul clasic, purtat peste cămașa redată textură cu pătrate pline în relief, aglomerate.
Poartă cravată evidențiată plină în relief.

Date istorice

Lider al Ligii Studenților din Universitatea București, Marian Munteanu a fost principalul inițiator al fenomenului „Piața Universității” din aprilie-iunie 1990. După victoria FSN-ului din 20 mai 1990, Marian Munteanu decide retragerea Ligii Studenților de la protestele din Piața Universității, declarând că „spiritul acestei Piețe și marea ei victorie a fost tocmai prin afirmarea pașnică a unor principii, prin poziția clară și liberă și, mai ales, prin înaltul ei spirit democratic. … Este o mare victorie, după părerea mea!” Bibliografie 1.
Cu toate că nu mai era participant la evenimentele din Piața Universității, Marian Munteanu este arestat de autorități la 13 iunie 1990, eliberat iar mai apoi este victima violenței minerilor din Piața Universității. După spitalizare, este din nou arestat, motiv pentru care la 13 iulie 1990 este organizat „Marșul Alb”, o manifestare civică pașnică la care ar fi participat circa 250.000 de români, pentru eliberarea lui Marian Munteanu Bibliografie 2. Deși ar fi fost de așteptat să devină unul dintre liderii societății civile, odată eliberat, Marian Munteanu decide să se retragă din viața publică. În anul 2000, Partidul Național Român organizat de Virgil Măgureanu (fostul șef al SRI din perioada mineriadei din 13-15 iunie 1990) declară că îl susține la funcția de președinte al României pe Marian Munteanu, dar acesta își anunță la scurt timp retragerea din cursa pentru alegerile prezidențiale.
Ultima revenire în spațiul public a avut loc în primăvara anului 2016, când Marian Munteanu este propus de PNL candidat la Primăria Generală a Capitalei. Ulterior, la 20 aprilie 2016, Marian Munteanu renunță la această nominalizare, dar anunță că va continua să activeze în zona politică Bibliografie 3.
În ziua în care își anunța retragerea din cursa pentru Primăria Generală a Bucureștilor, Marian Munteanu nu a dat un răspuns ferm acuzațiilor comform cărora ar fi semnat un angajament cu Securitatea în perioada regimului comunist. Conform investigațiilor Ramonei Ursu în arhiva CNSAS, fostul lider al Ligii Studenților semnase un astfel de angajament cu Securitatea în martie 1988, pe când era în primul an de facultate, oferind informații despre un profesor străin care a susținut cursuri la Facultatea de Filologie a Universității București între 1988 și 1989 Bibliografie 4. La 18 octombrie 2016, CNSAS a confirmat că Marian Munteanu era cel care semnase angajamentul din arhiva CNSAS, numai că aceste note informative nu întruneau condițiile de colaborare cu Securitatea ca poliție politică. În fapt, informațiile oferite de Marian Munteau Securității nu „denunțau activități sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist” și nici nu vizau „îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului” Bibliografie 5.
La 10 august 2016, Marian Munteanu și-a lansat propria formațiune politică, „Alianța noastră România”, partid conservator și naționalist, care își propunea participarea la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Scorul obținut a fost, însă, unul modest, motiv pentru care „Alianța noastră România” nu a reușit să intre în Parlament Bibliografie 6.

Bibliografie

1.Ramona Ursu, Dosarele Securității. Marian Munteanu și Miron Cozma versus Piața Universității, București, Editura Integral, 2016, p. 19.
2.Un scurt material video despre acest marș este disponibil la https://www.youtube.com/watch?v=9oinR3ujQXY accesat la 29 noiembrie 2018.
3.Ramona Ursu, op.cit., p. 25.
4.Ibidem, p. 37.
5.„CNSAS a stabilit că Marian Munteanu nu a colaborat cu Securitatea”, disponibil la https://revista22.ro/actualitate-interna/cnsas-a-stabilit-c-marian-munteanu-nu-a-colaborat-cu-securitatea accesat la 29 noiembrie 2018.
6. Vezi rezultatele la https://www.aliantanoastra.ro/situatia-voturilor-anr-pe-judete/ accesat la 3 decembrie 2018.

Descarcă imaginea

:Personalităţi
:IV. România Postcomunistă