Descrierea imaginii

Prima imagine prezintă pe un manechin privit frontal, un costum popular de femeie, specific zonei Moldovei, din Iași.
Capul este înfășurat cu un văl din țesătură fină, denumit și năframă sau batic, redat prin textură punctată.
Îmbrăcămintea este compusă dintr-o cămașă tipică costumului popular, numită și ie, din cânepă sau in, cu mâneci în formă de clopot, dreaptă, reprezentată prin textură punctată, cu broderii la baza umerilor și la guler, redate prin textură ondulată.
Cămașa este prinsă în talie de o bucată dreptunghiulară, denumită brâu, reprezentată printr-o bandă cu textură ondulată.
Fusta cusută cu numeroase ornamente și borduri, numită și fotă, este de fapt o fâșie dreptunghiulară țesută din stofă sau lână la război, înfășurată în jurul corpului.
Fota este împodobită cu diverse modele florale, reprezentate prin frunze de stejar cu patru colțuri, aglomerate, tăiate în bază cu linii îngroșate.
În picioare se poartă tradiționalele încălțări din piele de animal, denumite opinci, cu vârf arcuit, încheiate cu șnur împletit pe gamba piciorului, redate pline în relief.
În a doua imagine, manechinul îmbracă un model tradițional bărbătesc de port moldovean, din Iași.
Pe cap se poartă o pălărie circulară, cu boruri late și drepte, reprezentată prin textură cu linii oblice și paralele.
Este îmbrăcat cu o cămașă lungă până la genunchi, din cânepă sau in, cu guler despicat pe piept și încheiat la gât printr-un șnur, reprezentată prin textură punctată.
În talie este prins un brâu lat, brodat cu diferite ornamente și mărgele, rprezentat printr-o bandă dreptunghică texturată cu motive florale.
Pe sub cămașă se îmbracă pantaloni din bumbac sau in, ce cad în valuri încrețite pe gamba piciorului, sub forma unor jambiere, și sunt evidențiați prin textură de linii oblice și paralele.
În picioare se poartă opinci înnodate cu șnur pe picior, redate pline în relief.

Date istorice

Descarcă imaginea

Femeie: https://tactileimages.org/wp-content/uploads/2019/01/Port_tradițional_din_Moldova_-_Iași.png

Bărbat: https://tactileimages.org/wp-content/uploads/2019/01/Port_tradi%C8%9Bional_din_Moldova_-_Iasi_2.png