Descrierea imaginii

Date istorice

Începutul secolului al XX-lea avea să aducă lumii numeroase invenții și descoperiri ce au dus atât la progresul științei, cât și la îmbunătățirea calității vieții. De la descoperirea poloniului și a radiului de către Marie Curie și până la teoria relativității a lui Albert Einstein, lumea științei se afla într-o continuă ascensiune. Numele României avea să aibă și el răsunet în perioadă prin invenția lui Henri Coandă. În 1910, la numai 24 de ani acesta avea să proiecte și să construiască primul avion cu reacție din lumeBibliografie 1.
La 16 decembrie 1910, Henri Coandă avea să își prezinte invenția la Salonul Internațional Aeronautic din Paris Bibliografie 2. După acest eveniment, a încercat să piloteze avionul pe câmpul Issy-les-Moulineaux, însă din cauza defectelor aerodinamice, s-a prăbușit într-un zid, arzând complet Bibliografie 3.
Invenția sa avea să fie mult mai târziu perfecționată. În 1934, Henri Coandă avea să obțină un brevet în Franța pentru Procedeu și dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce pătrunde într-un alt fluid (efectul Henri Coandă) Bibliografie 4. Această descoperire avea să la bază invenția sa din 1910 Bibliografie 5.
Bibliografie
1. Neculai Moghior, Avionul cu reacţie al lui Coandă face senzaţie, disponibil online la https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/avionul-cu-reactie-al-lui-coanda-face-senzatie accesat la 07.12.2018.
2. Nicolae Balotescu, Carmen Zgăvärdici, Istoria aviației române, Editura Științifică și Enciclopedică, 1984, p. 54.
3. ANIC, fond Henri Coandă, dosar 5, f.1.
4. Alexandru Toreanik, Se implinesc 37 de ani de la moartea lui Henri Coanda, diaponibil online la http://www.ziare.com/stiri/frauda/se-implinesc-37-de-ani-de-la-moartea-lui-henri-coanda-958873 accesat la 07.12.2018.
5. Ibidem.

Descarcă imaginea

https://tactileimages.org/wp-content/uploads/2019/01/Avion_cu_reac%C8%9Bie_Henri_Coand%C4%83.png