__TOC__

Descrierea imaginii

Imaginea prezintă portretul Principesei Margareta a României, privit frontal.
Este o femeie de peste 50 de ani, cu păr scurt și coafat, sprâncene groase și arcuite, nas lung și proeminent, îmbrăcată în costum.
Textura de x-uri mici și aglomerate reprezintă părul voluminos, pieptănat într-o parte, cu breton.
Sacoul este deschis la guler, redat prin textură ondulată.
La gât poartă un colier de perle, evidențiat prin cercuri pline în relief.

Date istorice

Margareta, Principesă a României, prima fiică a Regelui Mihai I și a Reginei Ana, s-a născut la 26 martie 1946 în Lausanne, Elveția Bibliografie 1. Fiindcă părinții ei au fost nevoiți să părăsească România după abdicarea Regelui și venirea comunismului la putere, Principesa avea să se nască în exil. Forțată a crește într-o altă țară, Principesa avea să învețe târziu limba maternă. Apropierea de România îi era oricum imposibilă în timpul regimului comunist. Mai târziu, principesa avea să absolve Universității din Edinburgh, unde studiase Sociologie, Științe Politice și Drept Public Internațional Bibliografie 2. După ce lucrează o perioadă în cadrul unor organizații parte a ONU, decide a-și întoarce atenția spre România Bibliografie 3. Astfel, începe a avea acțiuni caritabile în țara în care nu i-a fost permis a se naște.
Venirea în România la 18 ianuarie 1990 a marcat de asemenea un episod important în viață ei. Aici îl cunoaște pe actorul Radu Duda, cu care avea să se căsătorească în 1996 în Elveția Bibliografie 4. Din 2014, Principesa Margareta este patron al organizației The Duke of Edinburgh’s International Award Romania Bibliografie 5. Doi ani mai târziu a primit, alături de soțul său, titlul de cetățean de onoare al Județului Cluj Bibliografie 6. Din anul 2007 Principesa Margareta avea să fie numită Custode al Coroanei României de către regele Mihai Bibliografie 7.
Bibliografie
1. Cele mai importante momente din viața regelui Mihai, disponibil online la https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/cele-mai-importante-momente-din-viata-regelui-mihai-840570 accesat la 01.12.2018.
2. http://www.familiaregala.ro/familia-regala/prezentare/asr-principesa-margareta accesat la 01.12.2018.
3. Remus Florescu, Viaţa zbuciumată a Principesei Margareta. Cum a răspândit Securitatea zvonuri privind prietenia ei cu Valentin Ceauşescu, disponibil online la https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/viata-zbuciumata-a-principesei-margareta-cum-a-raspandit-securitatea-zvonuri-privind-prietenia-ei-cu-valentin-ceausescu accesat la 01.12.2018.
4. Doina Uricariu, Maxilarul inferior, Iași, Editura Polirom, 2010, p. 75.
5. Programul The Duke of Edinburgh’s International Award în România, 4 ani, disponibil online la http://www.romaniaregala.ro/jurnal/programul-the-duke-of-edinburghs-international-award-in-romania-4-ani/ accesat la 01.12.2018.
6. Principesa Margareta şi principele Radu au primit titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Cluj, disponibil online la https://www.mediafax.ro/social/principesa-margareta-si-principele-radu-au-primit-titlul-de-cetatean-de-onoare-al-judetului-cluj-14035011 accesat la 01.12.2018.
7. http://www.familiaregala.ro/familia-regala/prezentare/asr-principesa-margareta accesat la 01.12.2018.

Descarcă imaginea

http://imaginitactile.ro/index.php/Fi%C8%99ier:Custodele_Coroanei_Prin%C8%9Besa_Margareta.png
:Personalităţi
:IV. România Postcomunistă