Descrierea imaginii

Imaginea prezintă un model simplu și comod de motocicletă, cu roți mici, denumită scuter electric, propulsat de un motor aflat sub scaunul conducătorului.

Scuterul Elmo, model românesc, este privit din profil și îndreptat spre stânga.

Scheletul exterior al scuterului, denumit și caroserie, acoperă și protejează motorul din interior, alături de restul componentelor și este reprezentat prin textură punctată.

Ghidonul cu mânere lungi și arcuite înspre vârfurile superioare sunt evidențiate ca două linii îngroșate, verticale și ușor ondulate, care pornesc din același punct regâsit în prtea de jos, în stânga motocicletei.

Șaua, pe care pilotul poate sta așezat confortabil, ca pe un scaun, se află în partea superioară de mijloc a scuterului, și este reprezentată plină în relief.

Cele două roți mici sunt învelite în anvelope sau cauciucuri groase, redate prin cercuri pline în relief cu o bulină goală pe centru și sunt situate în marginile din stânga și dreapta bazei vehiculului.

Date istorice

Conceput în 1974 în laboratorul de cercetare de la ICPE București de către Sigismund Șleifer, scuterul electric Elmo avea să trezească interesul BBC-ului, care a trimis un pilot pentru a-l testa Bibliografie 1. Creație în totalitatea românească, scuterul a primit numele de la prescurtarea pentru Electric Moped Bibliografie 2. Scuterul avea o autonomie de 3 ore, putere de 500W și putea atinge viteza de 25 km/h Bibliografie 3. Deși invenția sa avea să aducă României multiple avantaje financiare, fiind chiar premiată internațional, Sigismund Șlaiher, nu a avut beneficii remunerative prea mari. Statul comunist n-avea să-i ofere creditele meritate pentru munca depusă. Astfel, munca sa a fost răsplătită cu doar 5000 de lei și unul dintre vehiculele făcute de el însuși Bibliografie 4.
Bibliografie
1. ELMO – Scuter electric 1970 in Romania, disponibil online la http://mikala.ro/elmo-scuter-electric-1970-in-romania/ accesat la 06.12.2018.
2. Ibidem.
3. Ce s-a întâmplat cu românul care a inventat bicicleta electrică, în anii ’70, disponibil online la https://www.digi24.ro/special/digi-portrete/oameni/ce-s-a-intamplat-cu-romanul-care-a-inventat-bicicleta-electrica-in-anii-70-1024816 accesat la 06.12.2018.
4. Oana Dinu, Cine este românul care a inventat bicicleta electrică, disponibil online la https://www.unica.ro/cine-este-romanul-care-inventat-bicicleta-electrica-257286 accesat la 06.12.2018.

Descarcă imaginea

https://tactileimages.org/wp-content/uploads/2018/12/uter_romanesc_Elmo_-_Maria_Bucurenciu.png