Descrierea imaginii

Imaginea prezintă o mașină văzută din profil, cu acoperiș înalt și o singură ușă în dreptul locului pentru șofer.
Automobilul este reprezentat prin textură de linii subțiri și oblice.
Acoperișul mașinii, mânerul ușii, farul din față și bara de protecție din fața capotei sunt evidențiate prin textură ondulată și îngroșată.
Cele două roți de la bază sunt redate prin două cercuri pline în relief.

Date istorice

Deși există un anumit stigmat asupra produselor autohtone, în special în domeniile mecanic, tehnic și tehnologic, există produse ce s-au demonstrat a fi calitative (cel puțin pentru perioada în care au fost produse. Printre acestea s-au numărat Bicicleta Pegas, Motocicleta Mobra sau Automobilul Malaxa. Cel din urmă avea să fie construit pentru prima oară în 1945 în fabrica din Reșița a antreprenorului cu același nume Bibliografie 1. Ajungând până la 30 cai putere, automobilul Malaxa avea un motor cu răcire forțată Bibliografie 2. Potrivit arhitectului S. Bortinowski, autorului articol „Automobilul românesc <>”, construcția automobilului a început la inițiativa Societății de Studii N. Malaxa care a inițiat un „program de fabricație de automobile în țară”, fiind de fapt rezultatul colaborării mai multor ingineri de la ASAM Cotroceni, IAR Brașov, Malaxa Titan. Conducătorul acestei echipe a fost inginerul Petre Carp Bibliografie 3.
Producția elegantei mașini, ce avea o capacitate de șase persoane, avea însă să fie curând stopată. În 1947, generalul bulgar Stoico Blagoev avea să îl transporte pe Brejnev într-un astfel de automobil în Sofia, Bulgaria Bibliografie 4. Impresionat de mașina produsă la Reșița, Brejnev avea să aranjeze mutarea uzinei la Podgor’ye, în Urali Bibliografie 5. Deși România n-avea să îl mai fabrice, celebrul autoturism Malaxa avea să rămâne până azi un simbol al mecanicii românești. Cu toate că este considerat primul automobil romanesc, nu este și primul automobil construit pe actualul teritoriu al României. Întâietatea revine automobilului Marta, construit de compania maghiara Magyar Automobil Részvény Társaság Arad in 1910 care după 1918 s-a desființat Bibliografie 6.
Bibliografie
1. Remus Răduleț, Istoria cunoștințelor și a științelor tehnice pe pământul României, București, Editura Academiei Române, 2000, p. 187.
2. Petre Dogaru, Casa Regală, femeile fatale, masoneria și dictatorii secolului XX, București, Aldo Press, 2002, pp. 216-217.
3. S. Bortinowski, Automobilul românesc Malaxa, București, Imprimeria CFR, 1947, pp. 3.
4. Julian Chitta, Dosarele istoriei: Automobilele lui Brejnev – Malaxa, disponibil online la http://www.ziare.com/auto/masini/dosarele-istoriei-automobilele-lui-brejnev-malaxa-1060068 accesat la 02.12.2018.
5. Ibidem.
6. ***, MARTA sau MALAXA? Care a fost primul automobil românesc?, disponibil online la adresa http://specialarad.ro/marta-sau-malaxa-care-a-fost-primul-automobil-romanesc/ accesat la 02.12.2018.

Descarcă imaginea

https://tactileimages.org/wp-content/uploads/2019/01/Primul_automobil_românesc…jpg