Descrierea imaginii

Imaginea prezintă Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, un drum național DN 67C situat pe culmile Munților Parâng din grupa Carpaților Merdionali, latura de jos a lanțului montan românesc, privită de sus, ca o linie cu multe curbe, reprezentată printr-o linie goală.

Șoseaua traversează un relief extrem de accidentat, și se caracterizează prin numeroase serpentine, care iau forma unor bucle.

Masivul muntos al Parângului este redat prin formă voluminoasă, plină în relief, crestată în marginea superioară.

În partea de sus, dreapta, a drumului, se află o mașină, privită de sus, care se deplasează în direcția sud-vestică.

Date suplimentare

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, ajungând la o altitudine maximă de 2145 m, ce face legătura între Transilvania și Oltenia. Drumul începe de la Săliște, trece prin câteva sate de păstori în coborâre, apoi urcă ușor pentru a ajunge la Obârșia Lotrului. Porțiunea dintre acest punct și localitatea Rânca este impresionantă prin serpentine șerpuitoare și peisajul natural spectaculos. Este denumită și Drumul Regelui, Carol al II-lea utilizând acest traseu venind dinspre Sinaia. În urma unei vizite a Regelui la începutul anilor ’30, acesta ar fi dispus reabilitarea parțială a drumului prin pavarea cu piatră.

Inițiativa construirii drumului aparține însă unui avocat aflat la conducerea Băncii Gilortul, la începutul secolului XX, dar care, în urma unui deces prematur, nu reușește să ducă proiectul la bun sfârșit. În 1934, noua conducere a băncii, aflată în persoana unui localnic din Novaci, solicită prim-ministrului Ghe. Tătărescu reabilitarea drumului. Obținând sprijinul Casei Regale, lucrările demarează în același an, iar în 1936, șoseaua este inaugurată de Rege.

Amintirile jurnalistului A.P. Samson descriu un moment de la inaugurarea șoselei, în fruntea convoiului aflându-se Regele și Ghe. Tătărescu, într-un automobil Ford. Aventurier și cu chef de amuzament, Carol ar fi început să gonească pe marginea prăpastiei, în timp ce Tătărescu privea îngrozit de pe scaunul din dreapta. În aceeași goana nebună, automobilul a fost condus de rege până la Târgu Jiu

Bibliografie
1. ***, Șoseaua Transalpina, accesibil online la adresa http://www.sibiu-turism.ro/Ce-vizitam-Natura-si-patrimoniu-Situri-de-exceptie–oseaua-Transalpina.aspx 9 decembrie 2018.
2. ***, Secretele fabuloasei Transalpina: cum s-a construit cea mai înaltă şosea din România. Un avocat a transformat drumul ciobanilor în cel al regilor, accesibil online la adresa https://adevarul.ro/locale/targu-jiu/secretele-fabuloasei-transalpina-s-a-construit-cea-mai-inalta-sosea-romania-avocat-ilustru-transformat-drumul-ciobanilor-regilor-1_54f55fcb448e03c0fd2bd712/index.html 9 decembrie 2018.
3. Ioan Scurtu, Istoria românilor în timpul celor patru regi (1866-1947). Carol al II-lea, vol. III, București, Editura Enciclopedică, 2004, p. 177-178.

Descarcă imaginea

https://tactileimages.org/wp-content/uploads/2019/01/ENG42.png