Descrierea imaginii

Este o reprezentare din față a Mantiei Regelui Ferdinand, confecționată din catifea roșie reprezentată în imagine prin textura ondulată. Mantia are guler și tivuri din blană albă de hermină reprezentată în partea de sus și pe mijloc de sus până jos cu textura puncte în relief. Broderia cu fir de aur este reprezentată în partea de jos cu textură ca niște virgule oblice. Pe piept are niște broderii deosebite reprezentate ca niște paranteze cu colțurile îndreptate în jos.

Date istorice

La 2/15 octombrie 1922, Ferdinand I a fost încoronat rege al României Mari. Încoronarea a avut loc în Catedrala încoronării din Alba Iulia. Spre deosebire de predecesorul său, regele Carol I care a purtat la 10 mai 1881 uniforma de general, Ferdinand I a ales mantia Bibliografie 1. Inspirată din cele ale împăraților bizantini, a fost lucrată într-un atelier din Paris dintr-o „stofă grea, aurie cu reflexe de purpură” Bibliografie 2. În lucrarea „Cartea încoronării. Album comemorativ al încoronărei MM. LL. Regele Ferdinand și Regina Maria la Alba Iulia în 2/15 octombrie 1922” se mai precizează că „mantia regelui este din catifea bogată cu podoabe de aur și cu marginile îmblănite cu hermină albă” Bibliografie 3. Potrivit lui Constantin Stat, atât hlamida regelui Ferdinand, cât și cea a reginei Maria, „aminteau de ceremonialul fastuos al încoronării împăraților bizantini” Bibliografie 4. În același volum al încoronării, se mai menționează că desenele celor două mantii au fost realizate de pictorul Costin Petrescu, descris drept „mare cunoscător al îmbrăcămintei voevozilor noștri pe care i-a pictat de atâtea ori” Bibliografie 5.
Despre locul în care a fost lucrată mantia există și o altă versiune. Atât pe website-ul Castelului Peleș, cât și în fișa de catalogare a „bunurilor culturale mobile”, se arată că aceasta ar fi fost lucrată într-un atelier vienez Bibliografie 6. Având în vedere că Albumul comemorativ, cea mai recentă sursă de evenimentul încoronării și poate și cea mai credibilă, indică atelierul din Franța drept locul unde a fost produsă, opiniem că această variantă este cea corectă. Cele două mantii, ale regelui Ferdinand și regina Maria, sunt păstrate astăzi la Muzeul Național Peleș, unde pot fi vizitate de către cei interesați.

Bibliografie

1. Mantia regelui Ferdinand I, accesibil la https://peles.ro/patrimoniul/textile/mantia-regelui-ferdinand/ 2018.
2. Constantin Stan, Elie Miron Cristea și încoronarea Regelui Fedinand la Alba Iulia și București (15-17 octombrie 1922), în ANGVSTIA, nr. 11/2007, p. 146.
3. Cartea încoronării. Album comemorativ al încoronărei MM. LL. Regele Ferdinand și Regina Maria la Alba Iulia în 2/15 octombrie 1922, București, Tipografia Carmen Sylva, 1923, p. 10.
4. Constantin Stan, Elie Miron Cristea și încoronarea Regelui Fedinand la Alba Iulia și București (15-17 octombrie 1922), în ANGVSTIA, nr. 11/2007, p. 146.
5. Cartea încoronării. Album comemorativ al încoronărei MM. LL. Regele Ferdinand și Regina Maria la Alba Iulia în 2/15 octombrie 1922, București, Tipografia Carmen Sylva, 1923, p. 10.
6. Mantia regelui Ferdinand I și Costin Petrescu, Mantia regelui Ferdinand I, accesibile online la adresele https://peles.ro/patrimoniul/textile/mantia-regelui-ferdinand/ și http://clasate.cimec.ro/detaliu.asp?k=FCE66AF3C4574A8BB56D862AC82A175B 2018,

Descarcă imaginea

https://tactileimages.org/wp-content/uploads/2019/01/Mantia_regală.png